top of page
חיפוש

שיטת השייפינג: עיצוב התנהגות ע"י חיזוק הדרגתי של תתי שלבים

כלב שיודע לפתוח את הדלת, להדליק את האור, להביא את צרור המפתחות – כן זה לגמרי אפשרי. שיטת אילוף מתקדמת מאפשרת ללמד את הכלב לבצע פעולות מורכבות באמצעות פירוקן לתתי שלבים קטנים. מאמר שכתבתי עבור פורטל PETNET


אילוף כלבים היא תורה בפני עצמה. האילוף הפופולארי כבר מזמן אינו מסתכם ב"רגלי", "בוא" ו"ארצה". שיטות עיצוב התנהגות חדשות מאפשרות לאלף את הכלבים שלנו לעשות כמעט הכל. שיטת השייפינג היא אחת מהן.


מהו אילוף בשיטת ה"שייפינג"?

שייפינג זו שיטה והתנהגות הכלב לומד לבצע התנהגות חדשה על ידי כך שאנו מפרקים אותה לתתי שלבים קטנים ומחזקים אותו בכל שלב שכזה. במהלך האילוף המיוחד הכלב הוא הצד האקטיבי באימון – הוא חושב ומציע התנהגויות שונות, מתוכן יבחר המאמן התנהגות רצויה ואותה יחזק כך עד ההתנגות הסופית, השלמה.

בשיטה זו של פירוק ליחידות קטנות ופשוטות לתפיסה, קל לכלב להבין מה אנו רוצים ממנו ולייצר הצלחות בכל שלב. "שייפינג" נחשבת כיום לאחת השיטות המתקדמות ביותר ללימוד כלבים.


שיטת השייפינג הומצאה בשנות ה-40 של המאה הקודמת על ידי ב.פ סקינר- פסיכולוג אמריקאי, מהמשפיעים ביותר בזרם הביהביוריזם. את הניסויים הראשונים שלו ערך סקינר על יונים; בין היתר הוא החליט ללמד יונים לשחק פינג פונג באמצעות תהליך "שייפינג". היונים קיבלו תגמול (מזון) כאשר ביצעו צעדים קטנים בדרך אל ההתנהגות הסופית. הפעולה חולקה לשלבים הבאים: בהתחלה התקרבות לכדור, אחר כך נגיעה חלשה בו, בהמשך נגיעה יותר חזקה ולבסוף הזזת הכדור עד להגשמת המטרה משחק פינג פונג.

לצפייה בתוצאה המרהיבה של הניסוי של סקינר:


לתחום אילוף הכלבים הגיעה השיטה שנים רבות לאחר מכן בזכות אישה בשם קארן פריור. פריור – ביולוגית התנהגותית, אימנה במשך שנים רבות יונקים ימיים בשיטת ה"שייפינג" ובעשורים האחרונים הביאה את אימון הקליקר ואת שיטת ה"שייפינג" אל תודעת הקהל הרחב בעיקר בתחום אילוף הכלבים.

אילו התנהגויות ניתן ללמד באמצעות "שייפינג"?

התנהגויות שימושיות: התנהגויות בסיסיות שיש ללמד את הכלב ושימושיות לניהול תקין של לשגרת היומיום כמו ללכת למקום, לזוז אחורה וכו'.

התנהגויות מורכבות: פעולות כמו הדלקת מתג האור, פתיחת הדלת, הבאת חפצים וכו'. אלו פעולות ששימושיות בעיקר בקרב כלבי נחייה ושירות.

טריקים: פעולות כמו סיבוב, גלגול, שלום עם היד, נגיעה במטרה, "העמדת פני מת" ועוד גם כן ניתנות ללימוד בעזרת שיטה זו.


מהם היתרונות של לימוד באמצעות "שייפינג"?

סיפוק אינטלקטואלי: גם כלבים אוהבים אתגרים אינטלקטואלים. בשיטה זו הכלב חושב ומציע התנהגויות לבדו (בתהליך של ניסוי וטעייה מה מתגמל אותו ומה לא) ועל ידי כך מגשים את מלוא הפוטנציאל – פועל פיזית ומחשבתית בתהליך האילוף.

תחושת ביטחון: בשיטה זו הכלב הוא המשתתף הפעיל והמאלף פאסיבי. העבודה של הכלב היא לנוע והתפקיד של המאלף הוא לצפות בכלב ולתגמל בחיזוקים. באופן זה הכלב מרגיש שליטה על גורלו ותחושת ביטחון (אין כפייה).

הנאה: כיוון שהשיטה כולה מבוססת על חיזוקים חיוביים, תהליך הלימוד מהנה ומהווה עבור הכלב (ועבור הבעלים) סוג של משחק.

תקשורת במיטבה: האימון כמו כל סוג של אילוף ללא ספק מחזק את הקשר בין הכלב למאמן. המאמן והכלב מבצעים יחד את אותן פעולות מספר פעמים עד אשר נוצרת הבנה הדדית בין שני הצדדים.

כיצד ניתן לאלף כלב בשיטת ה"שייפינג"?

כל מה שצריך זה קליקר ושקית חטיפים שווים יכולה להתאים לאילוף.

הקליקר הוא אביזר מתכת, שמהווה סמן באמצעות קול מתכתי שמושמע כשלוחצים עליו. גם שימוש במרקר קולי (למשל המילה "יופי"). אנו מקליקים לכלב בשנייה שעשה את ההתנהגות הרצויה (זה הסימון). הקליק למעשה מסמן לכלב "עשית משהו נכון והצ'ופר מייד מגיע".

כאמור הכלב יציע שלל התנהגויות מתוכן אנו בוחרים את ההתנהגויות הרצויות, מסמנים במרקר ומתגמלים בחטיף.

דוגמה לתרגיל: לימוד הכלב לצלצל בפעמון בעזרת שיטת ה"שייפינג"

בכדי לבנות את תהליך האילוף של השיטה יש לדמיין את הפעולה בהילוך איטי. ממש כמו בסרט, חלקו את הפעולה לפריימים. לדוגמא הפריים הראשון יהיה הצגת הפעמון בפני הכלב והפריים האחרון יהיה הצלצול בפעמון על ידי הכלב. כעת, פרקו את ההתנהגות המורכבת ל"פריימים" (מיני-שלבים) ועל כל פריים שכזה התאמנו עם הכלב בנפרד. האימון יראה פחות או יותר כך:

הניחו את הפעמון במקום שתרצו. התחילו את סשן האימון באזור הפעמון, סמנו והקליקו לפי השלבים הבאים:

1. כלב מוריד מבט מהמאמן

2. כלב מביט במבט כללי לכיוון הפעמון

3. כלב מביט על הפעמון

4. כלב זז לכיוון הפעמון (אפילו צעד)

5. כלב מתקרב לפעמון

6. כלב נוגע בפעמון בעוצמה חלשה

7. כלב נוגע בפעמון בעוצמה חזקה (צלצול הפעמון חזק)


חשוב להיות סבלניים. חלק מהכלבים ילכו ישר אל עבר הפעמון ולאחרים ייקח קצת זמן להבין מה אנו רוצים מהם. חשוב גם להגיע למינימום 90% הצלחה לפני שעוברים לדרגת הקושי הבאה.

היו סבלניים, אל תתפתו לקפוץ מהר מדי לשלב הבא, פרקו את ההתנהגות לפני שתתחילו את האימון ורשמו על דף את תתי השלבים, סמנו וצ'פרו כל צעד בכיוון הנכון, ובעיקר- היו מחוייכים ותהנו מהפעילות המשותפת ומיכולות הלמידה המופלאות של כלבכם.

מבוסס על המאמר ""Shaping dog behavior: an advanced dog training method מאת Natalia Rozas אשר פורסם באתר Dog Training Excellence.

תיוגים:

57 צפיות0 תגובות
bottom of page