מזל טוב על אימוץ הכלב והרחבת המשפחה! הפעם אני רוצה להביא בפניכם מספר דגשים על תהליך הקליטה שלו בבית ועל התנהלות נכונה שלכם, על מנת שהוא יתאקלם בצורה האופטימאלית ויגלה התנהגויות רגועות וטובות.
-זמן הסתגלות – חשוב לזכור שכמו לבני אדם, גם לכלב נדרש זמן הסתגלות לבית החדש וכמובן לכם – המשפחה החדשה שלו. תהליך קליטה כזה יכול להמשך כשלושה שבועות-חודש. יהיו כלבים שיסתגלו בזמן קצר יותר ויהיו כאלו שיצטרכו עוד קצת זמן... תנו להם!
מה זה אומר בפועל?
* נסו לא להכביד עליו בדרישות וגם לא בלימוד התנהגויות חדשות. תנו לו להכיר בקצב שלו את הסביבה, האנשים, סדר היום החדש ואתכם...
* תנו לו מרחב, אל תכפו מגע, אם הכלב מיוזמתו מתקרב ושמח למגע, לטפו אותו בעדינות וברוגע. הנחו גם את ילדיכם להתנהל בזהירות ובעדינות. אם הוא נכנס מתחת לרהיט או נראה מרוחק מכם, אפשרו לו להיות "במתחם הבטוח שלו" ותראו שלאט לאט הוא צובר בטחון ולומד גם לסמוך עליכם.
*אל תענישו, אל תצעקו וחלילה אל תכו את הכלב אם עשה משהו שאתם לא אוהבים (ראו סעיף בהמשך – תגמול על התנהגויות שאתם אוהבים). חשוב לי להדגיש שאם אתם מעירים על משהו שלילי, הימנעו מלצרף את השם שלו להערה ("בילי אל תעשה את זה"... לא בילי!!! דיייי בילי!!). השם של הכלב אמור להישאר חיובי (ואם השם שלו נגוע בהיסטוריה כואבת, פשוט החליפו לו שם...)
* שבחו אותו בטונים שמחים בכל פעם שהוא מתנהג בצורה טובה כגון: "יופי", "כל הכבוד", "כלב טוב" וכו’... וכמובן תגמלו בחטיפים (נגיע לזה מיד)....
- טיול היכרות: טיול משותף ושמח עוד לפני הכניסה הראשונה לבית – היו ערוכים מראש, קנו חטיפים טעימים (הכי טעים – עוף או פסטרמה) וקחו עמכם לטיול, צ'פרו אותו באקראיות, בלי לבקש שום דבר ממנו (גם לא "שב" או "אליי"...). טיילו באזור נינוח ולא מלחיץ, כמובן שהכלב צריך להיות קשור ברצועה (מעבר לסיבות הרגילות של למה כדאי להתנהל עם רצועה, צריך להבין שאם הוא אינו קשור, הוא עלול לנסות לברוח בימים הראשונים, מלחץ ותחושת זרות).
- מקום ייעודי: הכינו לו מקום משלו – מקום נוח, פינתי ושקט (לא ליד דלת ולא במרכז העניינים בבית), מקום שיהיה מקום בטוח וחיובי, או במילים אחרות "מקור כל הטוב"– שם יקבל את האוכל שלו, חטיפים, צעצועי האכלה כדוגמת קונג (ראו בהמשך) או עצם שווה ללעיסה.
- תגמול על התנהגויות שאתם אוהבים: הכלב לא מבין מה אסור ומה מותר ולכן אנו צריכים לכוון וללמד אותו. היו סבלניים אם הוא מגלה התנהגויות שאתם פחות מתלהבים מהן ונסו לתגמל אותו על התנהגויות רצויות שהוא מציע מיוזמתו.
איך עושים זאת? באמצעות החיזוק החיובי הכי משמעותי – מזון!!!
הכינו מראש קופסאות עם חטיפים (מקמו אותן בבית במקומות גבוהים שאינם נגישים לכלב) וכאשר אתם מבחינים בהתנהגות חיובית שהוא עושה, כגון שוכב ברוגע במקום שלו או מקבל בנימוס אורח, קחו חטיף מהקופסה הקרובה ביותר ותגמלו אותו באופן מידי (מה שנקרא בשפה המקצועית "לכידת התנהגויות").
-סדר יום – בנו לו"ז קבוע:
* 3 טיולים לפחות (הרבה יותר אצל גורים), אל תשכחו לקחת אתכם צ'ופרים טעימים.
* דאגו לזמני ארוחות קבועים וכמובן מזון באיכות גבוהה ומזינה.
* אם הכלב כבר מרגיש בנוח ועבר את תקופת ההסתגלות, אפשר ואף רצוי לשלב בהדרגה תרגול התנהגויות חדשות בצורה חיובית ואפקטיבית.
*זמן איכות עם עצמו: דאגו לספק לו זמן "עם עצמו" לחיזוק העצמאות והשקט הנפשי שלו וכן להתעסקות באתגרים מנטאליים. הדרך האופטימלית לעשות כן היא באמצעות צעצועי האכלה. תוכלו לקרוא כאן שוב את המאמר שלי בבלוג על צעצוע הקונג.
התקופה הראשונה של הכלב בבית היא הזמן הטוב ביותר לבנות אמון, לבסס רוגע ותקשורת טובה. עדיף לבנות הרגלים טובים כבר מההתחלה מאשר לתקן בהמשך התנהגויות לא רצויות.
בהצלחה לכולכם!
Commentaires