מזל טוב!!! החלטתם להביא כלב חדש הביתה. זהו אירוע מרגש ומשמח לכל הצדדים וכדי שזה יהיה גם תהליך טוב, הכנתי עבורכם מספר דגשים בנושא בחירת הכלב, קליטתו בבית והתנהלות נכונה בתקופה הראשונה (ובכלל!). היום אדבר על מה חשוב לבדוק לפני האימוץ.
בבואכם לבחור כלב מעמותה (או אם אתם עומדים לאמץ כלב מאומנה/חבר וכו'), חשוב לוודא עליו כמה שיותר פרטים, בהנחה שיש את מי לשאול. לצערנו לא תמיד יש לנו את האפשרות לדעת את ההיסטוריה של הכלב וישנם גם הרבה 'כלבי עמותה', שמעולם לא זכו לבית חם, כך שצריך לקחת בחשבון שהתנהגויות "מפתיעות" עלולות לצוץ בהמשך הדרך...
השאלות הבאות יסייעו לכם לדעת קצת יותר על הכלב, שאולי עוד רגע יהפוך לבן משפחה אהוב:
- מה ההיסטוריה שלו מבחינת מעברי בתים ומה הסיבות למעברים אלו. חשוב לדעת אם יש התנהגויות שחזרו על עצמן, אשר בגינן עבר הכלב מספר בתים.
- איך הוא מסתדר עם אנשים באופן כללי (ואיך עם ילדים ישנם בבית ילדים). כלב שלא עבר סוציאליזציה בתקופה הקריטית של הגורות ולא נחשף לאנשים (ושאר אובייקטים) עלול לפחד מאנשים בבגרותו וכתוצאה מכך להתגונן כאשר עוברים מבחינתו את "מרחק הביטחון" שלו, בניסיונם להתקרב אליו.
- איך הוא מסתדר עם כלבים אחרים? משחק איתם? מתעלם? תוקפני כלפיהם? ריאקטיבי רק כאשר הוא עם רצועה? מגונן רק כאשר יש איזשהו משאב כמו אוכל/בעלים בסביבה?
- האם יש לו פחדים מדברים מסוימים? רתיעה מאובייקטים מסוימים? תוקפנות כלפי טריגרים מסוימים? חשוב לדעת שכלב עם היסטוריה של פחדים ו/או חרדות, יזדקק לטיפול התנהגותי בליווי איש מקצוע, על מנת להפחית את המתחים בחייו ולתת לכם כלים לסייע לו בצורה אופטימלית.
- איך הוא מבחינת פעילות פיזית? זקוק להרבה פעילות גופנית על מנת לפרוק אנרגיה? או שמא מתעייף ונרגע בקלות? אם אתם לא מאוהבי הפעילות ולא מסוגלים לצאת עם הכלב למינימום שני טיולים ארוכים ביום (חצי שעה-ארבעים דקות לפחות לכל טיול) אל תאמצו כלב עם רמת אנרגיה גבוהה, כי עלולות לצוץ אצלו בעיות התנהגות שמקורן באנרגיה עודפת שלא פורקה כראוי – מצב שיוביל לתסכול לשני הצדדים... חבל! באופן כללי כדאי לדעת שכלב זקוק לפעילות גופנית על בסיס יומיומי ואין כמו טיול משותף על מנת לספק לו זאת. win win situation...
- איך הוא מתנהג באופן כללי בתוך בית? רגוע? חסר מנוחה? בעל עוררות גבוהה? נובח בעקבות גירויים שונים? ומה עם צרכים...האם הוא גמול לחלוטין?
- מה קורה כשמשאירים אותו לבד בבית? האם הוא רגוע? הורס דברים? נובח/מיילל לאורך זמן? מגלה גילויי סטרס/חרדות?
- חשוב לבדוק היסטוריה רפואית אם אפשר. האם מסורס? מעוקרת? מחלות ילדות, מחלות נוכחיות חלילה, פציעות.. האם יש לו כאב במגע במקום מסוים...
- איך הרגלי האכילה שלו? האם יש לו רגישות למזון מסוים? כמה פעמים ביום הוא אוכל? האם הצרכים שלו סדירים? איזה חטיפים הוא אוהב?
- מה הוא אוהב לעשות? ממה הוא נהנה? איזה סוג של מגע הוא אוהב? איזו פעילות משותפת חביבה עליו? מה מעסיק אותו כאשר הוא עם עצמו וכו' וכו'
חשוב להבין שגם אם לכלב יש אי אילו בעיות התנהגותיות, פחדים וכו' – ניתן לעבוד על הדברים בליווי איש מקצוע. חשוב להתייעץ עוד לפני הבאת הכלב הביתה, על מנת שתקבלו החלטה נכונה ותמונה יותר ברורה לגבי התאמת הכלב למשפחה ויכולת הקליטה שלו בבית החדש.
בפעם הבאה – חלק ב: איך מתנהלים בצורה נכונה עם הכלב החדש
Comments