ע"פ עיקרון שניסח הפסיכולוג דיוויד פרימק, התנהגויות בעלות סבירות גבוהה יכולות לשמש כחיזוק להתנהגויות בעלות סבירות נמוכה.
פרימק טוען שפעילות שכיחה ואהובה (כמו צפייה בטלוויזיה, משחק בחוץ, או בעידן שלנו משחק בסמארטפון) יכולה להוות חיזוק לפעילות פחות שכיחה (או פחות מעוררת התלהבות, כגון הכנת שיעורי בית, סידור החדר וכו'). באמצעות עיקרון פרימק, ניתן לחזק התנהגויות רצויות בקרב ילדים אשר מבינים שכדאי להם לבצע פעולה מסוימת מכיוון שזה ישתלם להם כי אחרי ביצוע הפעולה, הם יקבלו רשות לעשות משהו אהוב.
אז איך זה קשור לכלבים אתם שואלים?
ובכן, את אותו עיקרון בדיוק ניתן ליישם על כלבינו האהובים על מנת לחזק אצלם
התנהגויות רצויות.
ההתנהגות השכיחה (מה שהכלב שלכם רוצה – כגון לצאת החוצה) = החיזוק
ההתנהגות הנדירה יחסית (ההתנהגות שאתם רוצים – כגון ישיבה רגועה) = המחוזקת.
לדוגמא – כשהכלב מתרגש לפני יציאה מהדלת, נבקש ממנו קודם לשבת. רק לאחר שישב, הוא יקבל את החיזוק שלו- היציאה מהדלת.
מהם היתרונות ביישום עיקרון פרימק בעבודה עם כלבים?
"הסחות דעת" יכולות לשמש כחיזוק
באילוף כלבים, הרבה פעמים אנו מחשיבים את הסחות הדעת שבחוץ כמכשולים לאימון, אך על פי עיקרון פרימק יש לנו פתח לשנות את החשיבה שלנו ואת התנהגות הכלב, על ידי כך שנהפוך את אותן הסחות דעת, לחיזוקים על התנהגות רצויה – וכך במקום שהכלב יתעלם מאיתנו בגלל גירוי חזק שמעורר בו התרגשות ומסיח את דעתו, הוא יבצע התנהגות שאנו רוצים (תשומת לב, מבט, ישיבה רגועה וכו') כדי לקבל גישה אל אותו גירוי (רחרוח השיח, משחק עם כלבים...).
חיזוקים מהחיים
עיקרון פרימק, עוזר לנו לחשוב על פרסים נוספים מלבד חטיפי מזון. אנו יכולים לרתום את הסביבה היומיומית של הכלב ולערוך רשימת דברים שיוצרים אצלו מוטיבציה (ראו הרחבה בסוף המאמר).
במידה ועיקרון פרימק מיושם כהלכה, יהיה לנו במהרה כלב שמציע לנו התנהגויות "דיפולט"
(התנהגויות אוטומטיות) רגועות על מנת לקבל דברים משמחים.
הנה לכם תרגיל נחמד: קחו לעצמכם פסק זמן ממטלות היומיום, סלקו מחשובת טורדניות ופנו מקום למחשבה בריאה והתמקדות בדברים הטובים. ועכשיו קחו דף ועט.
בצדו האחד של הדף ערכו רשימה של כל ההתנהגויות הרצויות מבחינתכם שהייתם רוצים לחזק אצל כלבכם. בצדו השני, ערכו רשימה נוספת, של כל מה שנראה לכם שהכלב שלכם רוצה. תהיו יצירתיים והתבוננו בכלב שלכם- ממה הוא נהנה? מה הוא הכי אוהב לעשות?
הוא כבר "יגיד" לכם מה הוא רוצה. זה יכול להשתנות מיום ליום, מרגע לרגע וזה לגמרי בסדר- הוא יציע לכם אוסף נכבד של חיזוקים מהם תוכלו לבחור.
להלן כמה הצעות לחיזוקים- מה הכלב אוהב / מהי המוטיבציה שלו ברגעים שונים:
לרחרח, לאכול, לשחק משיכות בחבל, משחקי הבאה עם כדור או מקל, לשחק עם כלבים אחרים, לנסוע באוטו, לרוץ בשדה הפתוח, להתפלש בחול, "להתחבק ולהתלטף", לקבל תשומת לב, לברך אנשים לשלום, לחפור, להיכנס למים, לקבל קונג עם מילוי טעים, שוב לרחרח ושוב לאכול...מניתי לא מעט חיזוקים והיד (או הרגל, אם לדייק) עוד נטויה....
אז אל תהססו להשתמש בעקרון פרימק ליצירת שינוי התנהגותי, עם ההולכים על ארבע כמו גם עם ההולכים על שתיים, וכמו שאמרה אישיות נכבדה אחרת- "אם תרצו אין זו אגדה".
Comments